skip to Main Content
Asocijacija trenera i učitelja skijanja u Bosni i Hercegovini

Siniša Kovač
Prof. dr Siniša Kovač redovni je profesor na Univerzitetu u Sarajevu, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja.
Specijalizirao se za biomehaniku i skijanje, te je danas jedan od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti u BiH i regiji. Trenutno predaje Biomehaniku i Korektivnu gimnastiku.
Sudjelovao je na svim seminarima u organizaciji Međunarodne skijaške federacije i kongresima u Zürichu od 2001. do 2008. godine. Bio je organizator i predavač na „Međunarodnom seminaru za trenere alpskog skijanja u jugoistočnoj Europi 2004. i 2009. godine.
ISIA učitelj skijanja od 1987. godine.
Trener i selektor BiH “A” alpske skijaške reprezentacije od 1997. do 2003.
Sudjelovao je kao trener na Zimskim olimpijskim igrama održanim 1998. i 2002. godine,
na Svjetskom kupu u alpskom skijanju i Svjetskim prvenstvima 1999. godine. , 2001. i 2003.
Predsjednik i osnivač Asocijacije trenera i učitelja skijanja u Bosni i Hercegovini (ATUS uBiH) a na toj je poziciji od 1997. godine.
Kao predsjedavajući, organizirao je Naučni simpozij SPE Balkan Ski 2018. a član je i organizacijskog odbora SPE Balkan Ski.
Autor je brojnih međunarodnih projekata koji se posebno fokusiraju na istraživačke aspekte biomehanike i dijagnostičkih procedura u biomehanici. Neka od njegovih referentnih istraživanja uključuju: Biomehaniku u kineziologiji, izokinetička testiranja i trening, kinematičke analize alpskogskijanja, analizu posture i korektivnu gimnastiku.

Mirjana Granzov Močević
Aktivna na skijama od mlađih kategorija,bivša reprezentativka SR Jugoslavije (slalom I veleslalom 1994-2000). Višestruka državna prvakinja u tehničkim disciplinama.
Učesnica Olimpijade mladih, Sweden 1997,
Učesnica Zimskih olimpijskih igara u Japanu, Nagano 1998(slalom),
Učesnica svjetskog prvenstva u Vailu,Colorado, 1999.
Ski instruktor od 2002, ISIA licenca. Državni demonstrator BiH te član ispitne komisije i odbora ATUSu BiH ( Asocijacija trenera i učitelja skijanja u BiH)
Autor publikacija, priručnika, „ Da li ste spremni za skijanje“ i „Mali ski bonton“, (Ski Tim IMV,2009)
Tehnički delegat u Bosni u Bosni i Hercegovini

Profesor fizičke kulture ( Univerzitet u Istočnom Saajevu 1998-2002) dipl.rad” Takmičarske tehnike alpskog skijanja”
Magistar menadžmenta u sportu i turizmu.( Univerzitet Educons, Novi Sad 2004 -2007), mag. rad “Strategijsko planiranje turističke destinacije Jahorina”

Menadžer u Hotel Sport Granzov Jahorina, majka dva dječaka.

Edin Terzić
Tokom takmičarske karijere, kao član SK Željezničar, višestruki prvak BiH u svim disciplinama i kategorijama u periodu od 1978 – 1992.
Član reprezentacije BiH od 1984 – 1992, i član reprezentacije ex-Jugoslavije 1991/92.
Učesnik Zimskih olimpijskih igara 1992. u Albertville-u, u disciplinama Alpska kombinacija i Super G.
Trener  i selektor A reprezentacije BiH 1994 – 1997. godine.
Vođa državnog tima na nastupima na Svjetskom prvenstvima Sierra Nevada ’96, Sestrieres ’97, Vail ’99 i na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006.
U dva mandata predsjednik Alpske komisije SS BiH i član komisije za vrhunski sport OK BiH.

Trener alpskog skijanja – Institut za Sport, Ljubljana
ISIA i IVSI Instruktor od 1987. godine.
Osnivač i član ispitne komisije ATUS-a od 1997. godine.
FIS Tehnički dalegat za alpsko skijanje od 2000. godine.
Član FIS podkomiteta za pravila u alpskom skijanju.
Diplomirani inžinjer mašinstva

Velibor Lazarević
Prve skijaške korake napravio je sa tri godine, a član SK Romanija Pale od pete godine.
Aktivan takmičar do svoje devetnaeste godine, kada upisuje Fakultet za fizičku kulturu i počinje raditi kao trener Ski kluba Jahorina. Ubrzo nakon toga, 2003 godine postaje ski trener A reprezentacije Bosne i Hercegovine. Njegovi takmičari postižu zapažene rezultate na domaćim takmičenjima prestižnim međunarodnim takmičenjima: Trofeo Topolino (Italia), PINOCCHIO Sugli SCI (Italia), te Svjetsko prvanstvo Bormio (Italia). Njegovi takmičar nastupaju na Olimpijskim igrama u Torinu 2006., Vancouver 2010. i Sočiju 2014 godine.
Učestvovao je u organizaciji EYOFa Sarajevo i Istočno Sarajevo 2019 godine kao zamjenik direktora svih sportova.
Magistrirao je 2008 godine u Novom Sadu. 2001 godine stiče međunarodnu ISIA licencu u Sloveniji. U svojoj karijeri bio je i generalni direktor Olimpijskog centra Jahorina. Sa udruženjem „Ski m IMV“ izdaje publikacije za skijanje Ski priručnik „Da li ste spremi za skijanje“, i „Skijaški bonton“.
Trenutno je zaposlen i radi u Ministrastvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine kao šef odsjeka u Sektoru sporta.

Vladimir Lučić

Aleksandar Prović

Mersad Čuljević
Prof. dr. Mersad Čuljević redovni je profesor na Univerzitetu u Sarajevu, Akademija scenskih umjetnosti gdje predaje na predmetu Kondiciona priprema glumaca.
Magistrirao je iz sportske gimnastike, a doktorirao iz skijanja, na temu“ Efekti različitih modela treninga na rezultatsku uspješnost u alpskom skijanju“, na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu.
Autor je više stručnih i naučnih radova na temu treninga u alpskom skijanju, kao i učesnik simpozija i seminara skijanja.
Skijanjem se počeo baviti od ranog djetinjstva, trenirao je u Skijaškom klubu „Ponor“, i takmičio se na regionalnom i republičkom nivou, gdje je više puta bio osvajač medalja. Već duži niz godina takmiči se na Kupovima veterana, gdje redovno osvaja prva mjesta u svojoj kategoriji, a često i ukupnoj konkurenciji.
ISIA učitelj skijanja je od 1988.
Jedan je od osnivača, demonstrator i član ispitne komisije ATUS-a u BiH.
Bio je kondicioni trener u više sarajevskih ski klubova, kao i trener naših olimpijki i olimpijaca, Jelene Lolović, Žane Novaković, Elvedine Muzaferije, Marka Rudića i dr.
Bio je član „Sarajevskog skijaškog kluba“ , od 1996-2017., a određeni period i šef stručnog štaba pomenutog kluba.
Od ’87- je trener sportske gimnastike u Gimnastičkom klubu „Bosna“, kao i dugogodišnji selektor gimnastičke reprezentacije BiH.

Boris Maleš

Saša Kurto
Dugogodišnji član i takmičar u mlađim i juniorskim kategorijama SK “Željezničar” iz Sarajeva sa zapaženim rezultatima na nivou tadašnje SFRJ.
Višestruki prvak BiH u mlađim kategorijama.
Nakon završetka takmičarske karijere radio kao učitelj skijanja i trener u SK “Željezničar” i Skijaškom savezu BiH. Učesnik 2 FIS Svjetska prvenstva u alpskom skijanju kao trener A reprezentacije Skijaškog saveza BiH (Are 2007 i Vail 2015).
Zvanje demonstratora ATUS-a BiH, IVSI i ISIA, učesnik više seminara u organizaciji ZUTS Slovenija. Tehnički delegat međunarodne skijaške federacije FIS i Skijaškog saveza BiH.

Back To Top